Az EU-s átlag közel kétszeresét költötték tavaly alkoholra a magyar háztartások

Megosztás

2019-ben az Európai Unióban a háztartások összesen 117 milliárd eurót, az uniós GDP 0,8 százalékának megfelelő összeget költöttek alkoholos italokra – írta az Eurostat által közölt adatok alapján a 444.hu. Ebben pedig csak az otthoni fogyasztásra szánt alkohol szerepel, az éttermekben, kocsmákban vagy szállodákban fogyasztottak nem.

Az Eurostat adatai szerint egy uniós háztartás átlagosan a teljes kiadásainak 1,6 százalékát költötte alkoholvásárlásra. Persze az arány országonként eléggé eltér: Magyarországon például a teljes kiadások 2,9 százalékát költötték alkoholra a háztartások, ugyanannyit, mint a finnek és a horvátok, ezzel az unióban megosztottan a hatodik helyen álló nemzet a magyar.

A legtöbbet a lettek és az észtek költötték alkoholra, ott a háztartások kiadásainak csaknem 5 százalékát szánták erre, háromszor annyit, mint az uniós átlag. A legkevesebbet Görögországban és Olaszországban költöttek otthoni ivásra, kevesebb mint 1 százalékot – persze lehet, hogy ők inkább éttermekben, kávézókban és kocsmákban költöttek alkoholra, hiszen a koronavírus-járvány előtt erre is volt lehetőség.

444.hu

Kapcsolódó cikkek